ДТЭК
Вугілля з шахт ДТЕК Добропіллявугілля постачається на теплові електростанції Центренерго за ціною імпортного паритету (формула Роттердам+)

Чому саме формула Роттердам+ лягла в основу домовленостей, розповів генеральний директор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук у програмі «Час Голованова» на каналі Україна 24.

«Дуже складно використовувати якусь іншу ціну, яка б не викликала у сторін договору питання. Візьмемо, наприклад, собівартість. Вона різна у всіх шахт. У деяких державних шахтах собівартість 18 тисяч гривень, 7 тисяч гривень, 5 тисяч гривень, наші шахти теж мають різну собівартість. Або якщо брати якусь іншу штучну ціну, про яку домовилися. Вона також не мала б зв'язку з ринком, не мала б зв'язку з економічно обґрунтованою ціною видобутку вугілля. Тому найправильніше, саме чесне, зрозуміле і прозоре – це ціна, яка визначена на підставі формули. Формули, яку може використати кожна людина для розрахунку ціни. Кожен може взяти калькулятор, зайти в Інтернет, дістати цифри, індекс, та визначити вартість вугілля», - зазначив Дмитро Сахарук.

Генеральний директор ДТЕК Енерго підкреслив, що ціноутворення за формулою Роттердам+ є запорукою наявності грошей у вугільному секторі.

«Запорука грошей у вугільному секторі – це транспарентне ціноутворення. Вперше за останні два роки ціна на українське вугілля була визначена за імпортним паритетом, по формулі Роттердам+. Вона дійсно дешевше на 20%, ніж вугілля держшахт, на 10%, ніж газ, який споживав Центренерго. І це дає можливість планувати і Центренерго, і нашим шахтам на 3,5 місяців вперед і на цілий рік. Це дає можливість інвестувати в шахти. Мені б дуже хотілося, щоб така європейська, прозора ціна, ціна без корупція стала в майбутньому єдиним критерієм, за яким визначаємо, чи зможе шахта заробляти гроші і чи може вона бути прибутковою», - зазначив Дмитро Сахарук.

Нагадаємо, 13 липня вуглевидобувні підприємства ДТЕК Добропіллявугілля почали працювати після 4-місячного вимушеного простою через незатребуваність українського вугілля теплоелектростанціями. Це стало можливим після підписання контракту з державним Центренерго на поставку вугілля з цих шахт. Вугілля Центренерго буде купувати по ціні імпортного паритету (формула Роттердам+).

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.
У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників.
100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.