«Розумні» насоси на ДТЕК Ладижинській ТЕС економлять 31% електроенергії

В результаті автоматизації перекачування освітленої води на ДТЕК Ладижинській ТЕС досягнута економія 31% електроенергії для роботи насосної станції. «Розумний» перетворювач частоти потужністю 630 кВт/6кВ в автоматичному режимі контролює тиск води в розрахунковій точці, регулює навантаження насоса і «підказує» оперативному персоналу про необхідність змін у складі працюючого обладнання.

«Розумні» насоси на ДТЕК Ладижинській ТЕС економлять 31% електроенергії

Енергоефективний проект по встановленню перетворювача частоти профінансувала і виконала компанія ДТЕК ЕСКО. Нове обладнання допоможе ДТЕК Ладижинській ТЕС щорічно економити 2,3 млн кВт∙г на власні потреби на суму понад 5 млн грн. на рік. Екологічний ефект: зниження викидів СО2 на 2 тис. т на рік», – розповів керівник департаменту з управління проектами ДТЕК ЕСКО Ярослав Казмірук.

Встановлений перетворювач частоти 630 кВт/6 кВ забезпечує автоматичну роботу чотирьох насосів на станції освітленої (очищеної) води. Станція забезпечує ТЕС водою, що використовується для видалення золошлаку від згоряння вугілля, і після фільтрації повертається у виробничий цикл.

«Це вже восьмий енергоефективний проект, виконаний ДТЕК ЕСКО на нашій станції. Перетворювач частоти виключив перевитрати електроенергії завдяки автоматичному регулюванню оборотів насосного агрегату в залежності від тиску, підвищить надійність роботи, знизить аварійність, виключить гідроудари. Робота станції стане надійнішою», – сказав директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Ігор Снєгін.

«Ми вперше використовуємо потужний частотник на 630 кВт / 6 кВ. Крім зниження енергоспоживання насоса завданням проекту є напрацювання досвіду використання частотних перетворювачів на високовольтному обладнанні. Інвестуючи в проект, ДТЕК ЕСКО гарантував його успішність і досягнення економії, взявши на себе всі ризики. Компанія вже встановлювала для нас перетворювачі частоти на насосах подачі питної води, каналізаційної станції, баку запасу конденсату та інші. Всі ці проекти забезпечують економію від 30 до 50% електроенергії», – розповів Дмитро Саволюк, енергоменеджер, начальник цеху наладки і випробувань обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС.

«Потенціал установки частотників на великих промислових підприємствах величезний. Як правило, енергоменеджери підприємств самі вже знають, де є потреба в такому обладнанні. Але у підприємств не завжди є можливість самостійно профінансувати проекти з терміном окупності в декілька років і гарантувати, що нове обладнання приживеться і буде надійно працювати. Механізм енергосервісу дозволяє подолати ці бар'єри, якщо керівництво і енергетики підприємств виявлять ініціативу», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Сергій Чулков.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.
У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників.
100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.