ДТЭК
Нові технології в роботі: на ДТЕК Ладижинській ТЕС штучний інтелект допоміг вдвічі знизити кількість порушень правил безпеки

Тридцять виявлених і вчасно усунених порушень, що рівнозначно кількості недопущених нещасних випадків і врятованих життів. Вже півроку на Ладижинській ТЕС за безпекою працівників стежить штучний інтелект - система з використанням комп'ютерного зору та нейронних мереж «Farseer». Сучасна технологія розвиває у працівників самоконтроль за власною безпекою та допомагає енергетикам робити внесок в енергетичну незалежність, адже стежить, щоб не сталося несанкціонованого втручання в роботу обладнання і зупинки підприємства.

25 камер встановлені в зонах, що потребують особливої уваги в питаннях безпеки. Дальність роботи кожної камери — до 60 метрів. Штучний інтелект аналізує контент з цифрових камер на об'єкті, фіксує на відео і миттєво інформує відповідальний персонал про вчинення працівником небезпечних дій: робота без використання засобів індивідуального захисту, порушення доступу в заборонені або небезпечні зони, тощо.

«Камери автоматично фіксують працівників без каски, або захисних окулярів, чи коли співробітники входять в небезпечну зону. Система одразу сповіщає фахівців з охорони праці про порушення і вони оперативно вживають заходи, як для усунення порушення, так і для попередження подібних випадків. За півроку роботи системи енергетики почали більш свідомо відноситись до своєї безпеки та менше нехтувати правилами безпечної поведінки на підприємстві», - розповідає Анатолій Нетреба, керівник департаменту охорони праці та промислової безпеки ДТЕК Ладижинська ТЕС.

Від початку року на Ладижинській ТЕС зафіксовано тридцять п’ять порушень правил безпеки, тридцять з яких виявлено за допомогою системи. По кожному випадку була проведена профілактична бесіда та вжиті заходи щодо недопущення повтору ситуації. У цілому на підприємстві більш ніж удвічі зменшилася кількість порушень - за 8 місяців минулого року біло зафіксовано 78 випадків. Дисциплінує працівників сам факт, що за ними цілодобово спостерігають відеокамери.

«ДТЕК Енерго відповідальна і надійна компанія, для якої життя і з

доров’я людей пріоритет номер один. На Ладижинській ТЕС було впроваджено систему «Farseer» не для покарання персоналу за порушення, а для запобігання небезпечних дій. Щоб кожен енергетик після робочої зміни повернувся додому живим і неушкодженим. Система справляється зі своїм завданням на 100 відсотків. У працівників підвищився рівень культури безпеки праці. Знизились ризики травмування працівників або виведення з ладу обладнання і зупинки підприємства. Адже тут все взаємопов’язане і навіть незначне порушення може стати причиною катастрофічних наслідків. У майбутньому система реагуватиме також і на працівників, які палять у невстановленому місці, та на людей, що працюють на висоті без використання страхувального спорядження. Очікуємо, що такий ретельний контроль ще більше дисциплінуватиме енергетиків», - коментує Ігор Снєгін, директор ДТЕК Ладижинська ТЕС.

Розробником системи «Farseer» є українське технологічне об'єднання Limpid Group. Встановили систему на Ладижинській ТЕС безкоштовно, оскільки це пілотний проект ДТЕК. Після завершення тестування ефективності технології компанія планує запровадити її і на інших своїх підприємствах.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.
У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників.
100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.