Нові технології: на Ладижинській ТЕС за безпекою на виробництві слідкують за допомогою штучного інтелекту

Innovation DTEK запровадив на Ладижинській ТЕС систему розпізнавання порушень безпеки праці «Farseer». Система працює з використанням комп'ютерного зору та нейронних мереж. Технологія в режимі реального часу аналізує зображення з камер спостереження та миттєво фіксує порушення. Розпізнає відсутність у працівників захисної каски чи окулярів, а також перебування людини в забороненій зоні.

На Ладижинській ТЕС зараз працює 25 камер, які встановлені в зонах, що потребують особливої уваги в питаннях безпеки. Дальність роботи кожної камери — до 60 метрів. Системи відеоспостереження фіксують працівника без каски, чи захисних окулярів та відразу передають цю інформацію відповідальному персоналу.

«Безпека на виробництві часто залежить від людського фактору. Хтось забув вдягти засоби індивідуального захисту, хтось зайшов в заборонену зону. І не завжди відповідальний за безпеку може вчасно відслідкувати такі порушення. Тому за допомогою цієї системи можна відразу зафіксувати небезпечну для життя і здоров’я дію й оперативно її зупинити», — сказав директор з інновацій ДТЕК Емануеле Вольпе.

У майбутньому ця система реагуватиме також і на працівників, які палять у невстановленому місці, та на людей, що працюють на висоті без використання страхувального спорядження.

Головне завдання цієї системи —попередити порушення техніки безпеки. «Життя і здоров’я персоналу є для нас пріоритетом. І ця система — не для того, щоб карати, вона — для запобігання неправильних, потенційно небезпечних дій, для покращення техніки безпеки», — переконаний директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Ігор Снєгін.

Розробником системи «Farseer» є українське технологічне об'єднання Limpid Group. Емануеле Вольпе наголосив, що для ДТЕК важливо знаходити інноваційні рішення в Україні, шукати українські компанії й таким чином підтримувати талановиту молодь і розробників.

Встановили систему на Ладижинській ТЕС безкоштовно, оскільки це пілотний проект ДТЕК. Після тестування її ефективності у найближчі 6-8 місяців таку технологію компанія планує запровадити й на інших своїх підприємствах.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.
У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників.
100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.