Мер на Придніпровській ТЕС: енергетики показали новий електрофільтр

На Придніпровській ТЕС продовжують комплексну екологічну модернізацію. Дихати городянам тепер буде легше, переконався й мер Дніпра. Сьогодні він відвідав Придніпровську ТЕС, щоб упевнитися – станція виконує екологічні зобов'язання, передбачені Меморандумом про співпрацю з Дніпром.

Мер на Придніпровській ТЕС: енергетики показали новий електрофільтр

Не більше 50 мг/м3 – до такої позначки енергетики знизили викиди пилу на енергоблоці №10, після того як збудували новий електрофільтр. І це євростандарт, до якого багато у чому прагне компанія ДТЕК.

«Ми виконуємо всі взяті на себе зобов'язання – як у плані зниження навантаження на екологію, так і в плані досягнення нашою державою енергонезалежності. Наш проект із переведення Придніпровської ТЕС на газове вугілля – яскравий приклад того, як завдяки партнерству бізнесу й влади, а також грамотним інвестиціям Україна може стати енергонезалежною, а промислові підприємства – більш щадними для екології. Сьогодні Придніпровська ТЕС практично повністю працює на вітчизняному вугіллі, а завдяки встановленню нового електрофільтра викиди вугільного пилу в атмосферу відповідатимуть міжнародним європейським нормам», – зазначив операційний директор ДТЕК Енерго Тоомас Нійнемяе.

Будівництво електрофільтра – це 10 місяців злагодженої роботи українських інженерів і енергетиків, 1,2 тис. тонн змонтованого обладнання та 155 млн. грн. інвестицій. Будівництво сучасної системи очищення – один з 27 пунктів програми екологічного оновлення станції до 2020 року. На станції вже перевели два енергоблоки на газове вугілля, знизили викиди пилу й сірки, встановили систему моніторингу повітря, озеленили золошлаконакопичувач, почали раціональніше використовувати водні ресурси. У такий спосіб підприємство виконує вимоги Меморандуму про співпрацю з містом.

«Я бачу результат. Більше року тому ми з компанією ДТЕК уклали меморандум про те, що енергохолдинг зобов'язується технічно й екологічно переоснастити Придніпровську ТЕС. Для Дніпра й городян це дуже важливо. Ми йдемо в узгодженому графіку, заявленому в меморандумі. Сподіваємося, що так триватиме й далі. Щоб у найближчому майбутньому ми побачили повне екологічне переоснащення станції. Я також звертаюся до великого бізнесу, який знаходиться в Дніпрі, наслідувати приклад компанії ДТЕК і почати думати про екологію в нашому рідному місті», – прокоментував мер Дніпра Борис Філатов.

Переведення чотирьох блоків Придніпровської ТЕС на газове вугілля й будівництво електрофільтра ДТЕК здійснив за півтора року. Станція фактично знайшла нове життя, а енергосистема України – додаткові 600 МВт потужності на вітчизняному паливі. У цей проект і будівництво нового електрофільтра ДТЕК вклав майже півмільярда гривень.

ДТЕК - найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Компанія розвиває бізнес з видобутку природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. Напрямок Innovation DTEK здійснює проекти в сфері технологічної та цифрової трансформації енергетики, а також управляє інноваційної освітньої бізнес-платформою Academy DTEK.

ДТЕК Енерго забезпечує замкнений цикл виробництва електроенергії з вугілля. Встановлена ​​потужність в генерації електроенергії - 13,5 ГВт. У вуглевидобутку створений повний виробничий цикл: видобуток і збагачення вугілля, сервісне обслуговування шахтного устаткування.

У 2018 році капітальні інвестиції ДТЕК склали 20 млрд грн, податкові відрахування - 26 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.

100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.