Менша витрата та краща якість палива: ДТЕК Придніпровська та Криворізька ТЕС скоротили кількість викидів в атмосферу

ДТЕК Придніпровська ТЕС і ДТЕК Криворізька ТЕС знизили свій вплив на довкілля завдяки зменшенню обсягів виробництва електроенергії, зменшенню витрат палива, а також використанню якіснішого українського вугілля газових марок.

Українське вугілля більш калорійне та його витрата для виробництва 1 кВт⋅год електроенергії нижча, ніж антрациту, який донедавна використовувався на ДТЕК Придніпровській ТЕС. З переходом станції на газове вугілля появилася тенденція скорочення витрачання палива, а отже, вугілля треба спалювати менше. Тільки по ДТЕК Придніпровській ТЕС споживання вугілля за перше півріччя 2018 скоротилося на 118 тис. тонн.

Також завдяки переходу з антрациту на газову марку вугілля і змішуванню цього палива з різних родовищ на 29% знизилася частка сірки. У такий спосіб ДТЕК повністю виконує взяті на себе зобов'язання спалювати вугілля із сіркою не більш ніж 1,3%.

Придніпровська ТЕС з початку року працювала тільки двома переобладнаними блоками, що загалом призвело до скорочення викидів забруднювальних речовин в атмосферу.

Криворізька ТЕС й собі скоротила викиди завдяки роботі на мінімальному завантаженні, оскільки станції, які працюють на імпортному антрациті, включаються в енергосистему останніми. Через це станція припиняла свою роботу на тривалі періоди впродовж літа 2018 року.

Скорочення викидів на Придніпровській і Криворізькій ТЕС призвело до відповідного зменшення екологічного податку, який підприємство сплачує до бюджетів всіх рівнів за викиди забруднювальних речовин.

За перше півріччя 2018 року з урахуванням 4 кварталу 2017 р. ДТЕК Енерго заплатив до бюджетів усіх рівнів 86,1 млн грн, що вдвічі менше, ніж за аналогічний період 2017 р.

«З огляду на потреби енергосистеми, переведення енергоблоків з імпортного антрациту на вітчизняне газове вугілля для нас пріоритетне завдання. Ми вже завершуємо переведення енергоблока №9 Придніпровської ТЕС, а до кінця року виробляти електроенергію і тепло для українців на вугіллі з шахт Павлограда та Добропілля буде ще й енергоблок №10», – зазначив директор з генерації електроенергії ДТЕК Енерго Сергій Куриленко.

Обидва енергоблоки ДТЕК Придніпровської ТЕС включаться в мережу з електрофільтрами, які дадуть змогу знизити викиди твердих частинок в атмосферу до рівня вимог національного та європейського законодавства.

«На енергоблоці №9 фільтр вже стоїть, на енергоблоці №10 ведуться роботи з підготування до монтажу нового сучасного електрофільтра. Виробляти електроенергію з мінімальним навантаженням на довкілля і поступово скорочувати обсяги та концентрації викидів – для нас завдання не менш пріоритетне. З огляду на це будуємо нові електрофільтри та підбираємо такий склад вугілля, щоб максимально знизити викиди діоксиду сірки», – резюмував Сергій Куриленко.

Нагадаємо, в 2017 р. ДТЕК інвестував 151 млн грн у переведення енергоблоків №7 і №8 Придніпровської ТЕС на спалювання вугілля газової групи, і 860 млн грн у реконструкцію енергоблока №1 Криворізької ТЕС і встановлення нового очисного обладнання.

ДТЕК - найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Компанія розвиває бізнес з видобутку природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. Напрямок Innovation DTEK здійснює проекти в сфері технологічної та цифрової трансформації енергетики, а також управляє інноваційної освітньої бізнес-платформою Academy DTEK.

ДТЕК Енерго забезпечує замкнений цикл виробництва електроенергії з вугілля. Встановлена ​​потужність в генерації електроенергії - 13,5 ГВт. У вуглевидобутку створений повний виробничий цикл: видобуток і збагачення вугілля, сервісне обслуговування шахтного устаткування.

У 2018 році капітальні інвестиції ДТЕК склали 20 млрд грн, податкові відрахування - 26 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.

100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.