Ладижинська ТЕС заощадить 75% електроенергії на освітленні завдяки LED

75% електроенергії планує заощадити ДТЕК Ладижинська ТЕС на освітленні турбінного відділення завдяки встановленню 162 LED-світильників. В рамках енергоефективного проекту ДТЕК ЕСКО також замінить кабельні мережі та щитові. Ці заходи дозволять станції на рік економити 1 млн кВт∙г або 2,5 млн грн. витрат на електроенергію, а викиди СО2 знизяться на 900 тон.

Ладижинська ТЕС заощадить 75% електроенергії на освітленні завдяки LED

Енергоефективний проект виконується на умовах договору енергосервісу. Це означає, що ДТЕК ЕСКО профінансує і виконає модернізацію системи освітлення «під ключ», гарантує досягнення економії і буде обслуговувати нове обладнання.

«З одного боку, у встановленні LED-освітлення немає нічого не звичайного – багато підприємств в Україні поступово переоснащують своє виробництво. Але їм доводиться витрачати на модернізацію власні кошти або брати кредити, платити відсотки і комісійні. А в нашому випадку всі витрати бере на себе енергосервісна компанія (ЕСКО), з якою ми будемо розраховуватися поступово протягом 5 років виключно за рахунок досягнутої економії», – сказав директор ДТЕК Ладижинської ТЕС Олександр Бобрик.

«Заміна освітлення на LED дозволить не тільки економити електроенергію, а й підвищить рівень освітленості на об'єкті, поліпшить промислову безпеку на підприємстві. LED-світильники довговічні, гарантія від виробника – 5 років, вони не вимагають спеціальної утилізації, як ртутні лампи. Тобто заощадити ми зможемо ще й на обслуговуванні системи електроосвітлення», – сказав Дмитро Саволюк, енергоменеджер, начальник цеху наладки і випробувань обладнання ДТЕК Ладижинської ТЕС.

«Проект на Ладижинської ТЕС – красивий і масштабний. Площа турбінного відділення – 15 тис. кв. метрів. Це як чотири будівлі Центрального Київського залізничного вокзалу. Ми комплексно підійшли до модернізації, повністю перепроектували систему освітлення. Кожен новий світильник замінить собою 3 старих ДРЛ-світильників. Як правило, модернізація системи електроосвітлення показує хорошу економію – від 70 до 90%. Це підтверджують виконані нами проекти на Павлоградської ЦЗФ (650 LED-світильників, 70% економії), на Добропільській ЦЗФ (490 LED-світильників, до 90% економії). На Маріупольскому меткомбінаті ім. Ілліча ми зараз встановлюємо 2,2 тис. світильників. І ще три аналогічних проекти плануємо почати в цьому році на інших ТЕС», – розповів директор ДТЕК ЕСКО Євген Бушма.

ДТЕК - найбільший приватний інвестор в енергетику України.

Компанія розвиває бізнес з видобутку природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів. Напрямок Innovation DTEK здійснює проекти в сфері технологічної та цифрової трансформації енергетики, а також управляє інноваційної освітньої бізнес-платформою Academy DTEK.

ДТЕК Енерго забезпечує замкнений цикл виробництва електроенергії з вугілля. Встановлена ​​потужність в генерації електроенергії - 13,5 ГВт. У вуглевидобутку створений повний виробничий цикл: видобуток і збагачення вугілля, сервісне обслуговування шахтного устаткування.

У 2018 році капітальні інвестиції ДТЕК склали 20 млрд грн, податкові відрахування - 26 млрд грн. У ДТЕК працюють 70 тис. співробітників.

100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.