ДТЕК Енерго закликає відповідальні державні органи та учасників ринку вжити оперативних заходів щодо недопущення подальших маніпуляцій на ринку електричної енергії України

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ДП «Оператор ринку», ДП «Гарантований покупець» в своїх останніх заявах підвередили факт масштабних маніпуляцій на «ринку на добу на перед» (РДН), на які компанія ДТЕК Енерго звертала увагу з осіні минулого року.

За даними НКРЕКП на ринку мають місце маніпуляції, ініційовані окремими трейдерами. Механіка цих зловживань зводиться до заявки неіснуючих обсягів електроенергії до продажу на РДН, що призводить до падіння ціни та неможливості виробників продати свою електроенергію на цьому сегменті ринку. На другому етапі ці ж учасники ринку закривають свою заявку електроенергією з балансуючого ринку, де в наслідок останніх змін до «Правил ринку» ціна складається нижча ніж на РДН. Таким чином, виробники продають електроенергію собі у збиток на балансуючому ринку, а недобросовісні трейдери використовують прогалини в нормативному регулюванні задля отримання надприбутків, продаючи «повітря».

Окрім збитків добросовісних учасників ринку, в першу чергу вітчизняних виробників електроенергії, ці маніпуляції призвели до важких наслідків для ДП «Гарантований покупець», про які держпідприємство повідомило 10 лютого.

Результатом багаточисленних звернень стала засторога від НКРЕКП (від 31 січня 2020 р.) недобросовісним учасникам ринку з нагадуванням щодо неприпустимості «здійснення дій, які заборонені Правилами поведінки».

Однак, загальне визнання проблеми недостатньо для її вирішення, а застереження, як продемонстрували останні торгові сесії, не впливають на поведінку недобросовісних гравців ринку.

ДТЕК Енерго закликає:

• НКРЕКП: розпочати розслідування фактів заниження ціни на РДН із подальшим закриттям заявок ресурсом з балансуючого ринку. Притягнути до відповідальності усіх причетних до маніпуляцій.
  • НКРЕКП: якнайскоріше внести зміни до Правил ринку, покликані зупинити викривлення роботи ринкових механізмів, відновити роль балансуючого ринку електроенергії.
  • ДП «Оператор ринку»: оприлюднити перелік учасників ринку, які в заявках на продаж електричної енергії на РДН в січні-лютому 2020 року встановлювали мінімальні погодинні ціни продажу електроенергії.
  • Оператора системи передачі НЕК «Укренерго»: оприлюднити інформацію щодо погодинної та добової закупівлі електроенергії на балансуючому ринку усіма трейдерами та постачальниками за період січня-лютого 2020 р.

Компанія ДТЕК Енерго розглядає означенні маніпуляції в якості шахрайства і розглядає можливості захисту своїх прав шляхом звернення до правоохоронних органів та суду. Разом з тим, компанія готова надати всю доступну їй інформацію, сприяти проведенню розслідування, а також розробці змін до Правил ринку у відповідності до європейської практики.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.
У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників.
100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.