ДТЕК Енерго спростовує звинувачення в організації протестів шахтарів

ДТЕК Енерго не був і не є організатором акцій протестів шахтарів. Публічні звинувачення на адресу ДТЕК Енерго з боку голови комітету ВР України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А.Геруса - це використання державної влади в особистих цілях для тиску на приватний бізнес, а також нехтування стратегічними державними інтересами.

Системна криза в енергетиці, спричинена адміністративним втручанням у роботу ринку електроенергії, і вплив макроекономічних факторів зменшили ринок збуту для державних і приватних вугільних шахт. З 1 квітня шахти ДТЕК Добропіллявугілля перебувають у вимушеному простої і не мають змоги відновити роботу, так як їх вугілля залишається незатребуваним тепловою генерацією, а на складах підприємств знаходиться понад 150 тис. тонн вугілля.

Також залишається невирішеним питання встановлення ринкових цін на електроенергію, вироблену тепловою генерацією. Через неринкові ініціативи і рішення НКРЕКУ, маніпуляції трейдерів-спекулянтів ціни на електроенергію ТЕС штучно занижуються і утримуються нижче економічно обґрунтованого рівня для сталої роботи всіх учасників паливно-енергетичного сектора України. Це і є основна причина невиплат зарплат шахтарям і збитків практично всіх видів генерації України.

Відповідальність за зростання соціальної напруги, за акції протесту лежать на представниках державної влади, які реалізують практику адміністративного втручання до роботи ринку, що призвело до кризи всієї енергетичної галузі України.

ДТЕК Енерго вживає всіх необхідних заходів, щоб зберегти виробництво на добропільських шахтах. У простої знаходяться 6,5 тис. співробітників шахт і збагачувальної фабрики, які продовжують отримувати заробітну плату в розмірі окладу (тарифної ставки). Ще 1,2 тис. співробітників задіяні в роботах з підтримки виробництва - провітрюванні гірничих виробок, відкачуванні води, контролі стану обладнання.

Для оздоровлення ринку і створення умов для подолання кризи в енергетиці, відновлення української економіки необхідний професійний підхід і конструктивний діалог між усіма учасниками ринку. Ми неодноразово підкреслювали, що українські шахтарі не повинні бути заручниками ручного, непрофесійного, адміністративного втручання в роботу енергоринку.

ДТЕК – найбільший приватний інвестор в енергетику України.
Група розвиває бізнеси з видобування природного газу та вугілля, відновлюваної та теплової генерації електроенергії, розподілу електроенергії електромережами, постачання електроенергії клієнтам, впровадження енергоефективних рішень, зарядці електромобілів.
У 2018 році капітальні вкладення ДТЕК становили 20 млрд грн, податкові відрахування – 27 млрд грн. У ДТЕК працюють 80 тис. співробітників.
100% компанії належить SCM Limited. Кінцевим бенефіціаром є Рінат Ахметов.