Збільшуємо потужність, скорочуємо викиди: ДТЕК продовжує програму з реконструкції енергоблоків і пилоочисного обладнання

Теплова енергетика13 Березень 2018

ДТЕК планомірно реалізує програму модернізації енергоблоків своїх ТЕС. За 10 років компанія інвестувала понад 11 млрд грн у реконструкцію 21 енергоблока теплоелектростанцій із заміною пилоочисного обладнання. Це дало змогу у 22 рази скоротити концентрацію викидів пилу в атмосферне повітря.

Зменшення впливу на довкілля і приведення викидів ТЕС до європейських вимог і норм — одне з ключових завдань компанії під час модернізації обладнання. Так, у лютому 2018 року в мережу після реконструкції ввімкнений енергоблок № 10 Бурштинської ТЕС. Компанія інвестувала в реконструкцію 1,1 млрд грн. У результаті нове пилоочисне обладнання дало змогу ввосьмеро скоротити викиди в атмосферне повітря.

У межах реконструкції енергоблока № 1 ДТЕК Криворізької ТЕС також проведена повна заміна пилоочисного обладнання. У результаті вдалося у 27 разів знизити обсяг викидів і привести ці значення до європейських норм, відповідно до Директиви 2001/80/ЄС.

Завершується капітальний ремонт енергоблока № 1 Ладижинської ТЕС, який наступного місяця запуститься з реконструйованим електрофільтром. Це стало можливим завдяки частковому співфінансуванню проекту з обласного та міського екологічних фондів.

Наступний на черзі — енергоблок № 10 Придніпровської ТЕС. Уже через два місяці на енергоблоці почнуться роботи з переведення з антрациту на газове вугілля та встановлення нового пилоочисного обладнання. До опалювального сезону 2018/2019 енергоблок буде працювати в мережі на українському вугіллі та з новим електрофільтром. Це дасть змогу скоротити викиди пилу в атмосферне повітря вшестеро.

«ДТЕК постійно працює над розв’язанням екологічних проблем. За 10 років ДТЕК реконструював на своїх ТЕС 21 енергоблок (з 23 реконструйованих за цей період в Україні), на яких встановив сучасне пилоочисне обладнання, що забезпечує досягнення європейських нормативів щодо викидів пилу. Крім того, ДТЕК був одним з активних учасників розроблення Національного плану зі скорочення викидів. Ми знаємо, що у великих містах питання екології поставлене особливо гостро та потребує особливої уваги. Однак для його розв’язання зусиль бізнесу недостатньо. Реальні зміни можливі тільки за умови спільних зусиль суспільства, бізнесу та держави. Прикладом такої успішної співпраці став проект співфінансування реконструкції електрофільтра Ладижинської ТЕС завдяки поверненню частини екологічного податку, що сплачує підприємство», — роз’яснює директор із генерації ДТЕК Енерго Сергій Куриленко.

Щорічно підприємства теплогенерації ДТЕК сплачують понад 2 млрд грн екоподатку, який розподіляється серед бюджетів усіх рівнів. З 2013 до 2017 рр. державний і місцеві бюджети отримали 6,5 млрд грн, що еквівалентно будуванню приблизно 42 сучасних високоефективних електрофільтрів.

Довідка

ДТЕК Енерго - операційний холдинг в структурі енергетичного холдингу ДТЕК, який забезпечує замкнутий цикл виробництва електроенергії з вугілля. Встановлена потужність в генерації електроенергії перевищує 17 ГВт. У вуглевидобутку створений повний виробничий цикл: видобуток, збагачення вугілля і сервісне обслуговування шахтного устаткування. Генеральний директор ДТЕК Енерго - Дмитро Сахарук.

ДТЕК Мережі - операційний холдинг в структурі енергетичного холдингу ДТЕК. Розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях. В операційний холдинг входять ДТЕК Київські електромережі, ДТЕК Дніпровські електромережі, ДТЕК Донецькі електромережі, ДТЕК Високовольтні мережі, ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля. Підприємства обслуговують 3,6 млн клієнтів. Генеральний директор ДТЕК Мережі - Іван Гелюх.

ДТЕК – стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК – Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля і природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло і електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямків бізнесу здійснюють операційні компанії.

Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля – 27,7 млн тонн, видобуток природного газу  – 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії – 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год. забезпечили станції відновлюваної енергетики; передача електроенергії мережами – 43,2 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація:www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, і отримати детальний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/.

Дирекція з комунікацій
ДТЕК Енерго