На лівому березі Києва будують нову надпотужну електромережу

Теплова енергетика27 Листопада 2018

Нова високовольтна мережа довжиною 4,5 км пройде через Дніпро та буде змонтована на опорах португальського виробництва, які поширені у ЄС. Фахівці ДТЕК Київські електромережі вперше використовують такі опори у будівництві електромереж.

На лівому березі Києва будують нову надпотужну електромережу

ДТЕК Київські електромережі реалізує новий масштабний проект з будівництва транзитної лінії «ТЕЦ-5 – Славутич-1» та «ТЕЦ-5 – Славутич-2» загальною вартістю 164 мільйони гривень.

Нова потужна електромережа буде живити новобудови на Осокорках та допоможе розвантажити значну частину підстанцій на лівому березі. Замість двох електроенергію передаватимуть чотири високовольтні повітряні лінії.

Наразі триває перший етап проекту – встановлення нових сучасних металевих опор португальського виробництва. Такий тип конструкцій у Києві встановлюється вперше, хоча в країнах ЄС його активно використовують для будівництва високовольтних ЛЕП. На відміну від бетонних, вони компактніші біля основи та простіші в обслуговуванні.

Буде підвищена і надійність кріплення нової ЛЕП. Старі опори встановлювалися в землю на 4 м, а нові – на 8 м. Це пов’язано з особливістю ґрунту, адже роботи проводяться майже біля самого Дніпра. Наразі змонтували вже дванадцять нових опор. Ще п’ять встановлять до кінця поточного року. На цьому перша частина проекту закінчиться. Попереду – прокладення у 2019 році повітряних ліній через Дніпро.

«Наша компанія прораховує потреби у електроенергії усього київського енерговузла. Там, де це потрібно, проводимо модернізацію існуючих мереж або створюємо нові системи живлення. Транзитна лінія – «ТЕЦ - 5 – Славутич-1» та «ТЕЦ - 5 – Славутич-2» – дозволить забезпечити споживачів якісним та надійним електропостачанням. У кінцевому рахунку позитивний ефект від реалізації проекту отримає весь лівий берег. Також відкриються можливості для реалізації нових інфраструктурних та бізнес-проектів», підкреслив Олександр Фоменко, генеральний директор ДТЕК Київські електромережі.

Нагадаємо, що ДТЕК Київські електромережі також розпочало масштабну модернізацію ключового енерговузла Дарницького масиву – підстанції (ПС) «Позняки», яка забезпечує світлом 340 тисяч жителів району, а також системи електропостачання центральної частини Києва, від якої живляться 65 житлових будинків, школа, дитячий садочок, будівлі міністерств, СБУ, державних служб та великих компаній, посольства Угорщини, Норвегії, Данії, Вірменії, Узбекистану та центральна вулиця Києва – Хрещати

Довідка

ДТЕК Енерго - операційний холдинг в структурі енергетичного холдингу ДТЕК, який забезпечує замкнутий цикл виробництва електроенергії з вугілля. Встановлена потужність в генерації електроенергії перевищує 17 ГВт. У вуглевидобутку створений повний виробничий цикл: видобуток, збагачення вугілля і сервісне обслуговування шахтного устаткування. Генеральний директор ДТЕК Енерго - Дмитро Сахарук.

ДТЕК Мережі - операційний холдинг в структурі енергетичного холдингу ДТЕК. Розвиває бізнес з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж в Києві, Дніпропетровській і Донецькій областях. В операційний холдинг входять ДТЕК Київські електромережі, ДТЕК Дніпровські електромережі, ДТЕК Донецькі електромережі, ДТЕК Високовольтні мережі, ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля. Підприємства обслуговують 3,6 млн клієнтів. Генеральний директор ДТЕК Мережі - Іван Гелюх.

ДТЕК – стратегічний холдинг, що розвиває бізнес в енергетичній галузі. На підприємствах компанії працюють 73 тис. осіб. Генеральний директор ДТЕК – Максим Тімченко.

Підприємства ДТЕК ведуть видобуток вугілля і природного газу, виробляють електроенергію на станціях теплової та відновлюваної енергетики, постачають тепло і електроенергію кінцевим споживачам і надають енергосервісні послуги. Безпосереднє управління виробничими підприємствами в кожному з напрямків бізнесу здійснюють операційні компанії.

Виробничі показники ДТЕК за 2017 рік: видобуток вугілля – 27,7 млн тонн, видобуток природного газу  – 1 655 млн куб. метрів, виробництво (відпуск) електроенергії – 37,1 млрд кВт∙год, з яких 637,8 млн кВт∙год. забезпечили станції відновлюваної енергетики; передача електроенергії мережами – 43,2 млрд кВт∙год.

Входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Додаткова інформація:www.dtek.com

Дізнатися, які проекти соціального партнерства реалізуються в містах діяльності підприємств ДТЕК, і отримати детальний звіт про статус їх виконання ви можете на сайті http://spp-dtek.com.ua/.

Дирекція з комунікацій
ДТЕК Енерго